Årskrönika 2016 - Då upptäcktsresan började

Nu lämnar vi året då instajobs föddes, 2016. Samma år som ordet gigekonomi fick sitt stora genombrott i det svenska ordförrådet, för att vid årsskiftet införas i svenska akademins ordlista. Det har minsann blivit lite av en fluga – gigekonomi. Utvecklingen på allas läppar som fortfarande har en väldigt spretig definition och mängder av variationer. Från vårt digitala bemanningshörn av gigekonomin bjuder vi därför på 3 lärdomar från 2016 och en prognos för det nya året.

3 lärdomar från 2016

(1) Transparens ger engagemang

Instajobs arbetar med digital bemanning av extrajobb för studenter. Under betatestet i vår app har vi gett instajobbarna vi rekryterat till vårt nätverk makten att själv söka jobb via appen när det passar honom eller henne och dessutom ta och ha direktkontakt med uppdragsgivaren. Vi har också lämnat över ansvaret att arbetsleda, informera och diskutera med instajobbaren till kunden själv. Eget ansvar, på egna villkor inom trygga ramar. Instajobbaren leder sig själv och vi kan istället fokusera på att skapa en gemenskap i nätverket som utvecklar och coachar.

Den spännande effekten av ett så transparent samarbete mellan kund och konsult är engagemang. Instajobbare som vill, vågar och tar initiativ. En direkt konsekvens för oss på instajobs är då behovet av att vara den garant för trygghet som i bakgrunden förutsätter samarbetet mellan uppdragsgivare och instajobbare.

(2)  Användarna är alltid steget före

På många sätt har våra användare överraskat oss. När vi tänkte ”vågar vi?” ”ska vi verkligen?” har våra användare snarare varit otåliga och sagt ”kör!”, ”eller varför inte ett steg längre?”. Många av de fördomar som våra teammedlemmar tagit med sig in i projektet har användarna varit snabba att slå hål på. Som ett resultat har vi upptäckt några av våra mest framgångsrika funktioner och processer – chatten, vår unika rekryteringsprocess och våra nätverksgrupper på Facebook.

Alla vill göra bra ifrån sig, alla vill bidra, alla vill lära sig. Det spelar ingen roll hur banbrytande vi är, våra användare är ofta steget före och ärliga i sin feedback. Därför kommer ni att bli än mer centrala i vår utveckling under 2017.

(3) Utvecklingen går undan

Jag vill också passa på att tacka kunder, instajobbare och vårt eget team för 2016. Under våra 6 första månader har vi gått från 0 till 15 personer, blivit fler än hundra instajobbare som utfört flera hundra jobb för flera hundra kunder och lanserat en app som vi idag är stolta över. Vi har slagit otaliga rekord under 2016. Rekordtid från att kunden publicerat jobb i appen till att instajobbare varit ute på uppdraget är 1,5 timme, rekordtiden från publicerat jobb i appen till anlitad instajobbare är nu 31 sekunder och under en vecka i december hade vi samtliga 110 instajobbare, hela nätverket, utbokade samma helg på olika jobb.

De kunder som fått inbjudan till betatestet har också snabbt gjort appen till sin egen. Vissa som sitt enda nätverk av extrapersonal, vissa som behöver en snabb akutlösning när det egna nätverket inte räcker till. Med små och enkla medel kan digital bemanning snabbt lösa de problem som många av företag kämpar med när det kommer till att rekrytera och underhålla en egen pool av personal som kan hoppa in under toppar, sjukdomar eller när mindre arbetsuppgifter dyker upp.

Vad väntar 2017?

(1) Samarbete på eget initiativ

Många av oss inom digital bemanning gör fortfarande lite av varje. Vi släpper appar och hemsidor men håller samtidigt kunder och konsulter i handen. Det gör vi för att vi bryr oss. Men också för att marknaden, konsulterna och kunderna till viss del fortfarande kräver det. Under 2017 kommer den eller de aktörerna som kan skapa en total tro på det nya och självständiga sättet att bemanna, att snabbt kunna skapa ett otroligt värde för kunderna. Samma värde som verksamheter som airbnb, blocket och über tillför när användaren gör produkten till sin egen. Under 2017 kommer vi att se en skillnad mellan aktörer som bemannar, fast digitalt, och aktörer som erbjuder sann digital bemanning. För värdet av sann digital bemanning ligger inte i att ersätta konsultchefen, utan att upptäcka den fulla potentialen i samarbetet när kund och konsult samarbetar direkt.

(2) Kvalité och trygghet  centralt

Under 2017 har vi, och de vi kommer i kontakt med, förhoppningsvis kommit över de första förvirrade funderingarna? Har ni kollektivavtal? Ja, såklart! Är de lika duktiga som de konsulter vi har idag? Ja, minst! Kan det verkligen vara så enkelt att lära sig en helt ny app? Prova! Av alla kunder som hittills provat på att publicera jobb och anlita i appen, har 96% publicerat många fler. Och visst är enkelhet en avgörande faktor. Men utan trygghet och kvalité återkommer inte många, och definitivt inte konsulterna. Under 2017 kommer de aktörer som lägger minst lika mycket fokus på frågor som handlar om partnernas avtalade ansvar, rättigheter och skyldigheter att vara avgörande. Här vill instajobs ta en ledande ställning under 2017!

(3) Från apputvecklare till branschutvecklare

Jag kan inte hävda att det är enkelt att göra en bemanningsapp (jag är trots allt anställd för att göra det). Men det är enklare än att skapa instajobs. Det är inte våra utvecklare som förändrar och driver utvecklingen. Det ligger mycket arbete i daglig men hållbar kommunikation, juridik, rekrytering och relationsbyggande. Men det ligger också många etiska vägval och en genomtänkt affärsmodell som ger kunden ett större värde än vad en rolig pushnotis kan göra. Det kräver branschkännedom och en nära dialog med kunder och konsulter.

Trots att vi tar mycket inspiration från kollegor i andra branscher i den digitala världen som skapat smarta appar och verktyg, är vi först och sist ett bemanningsbolag. Att skapa en snygg app och tro att allt ska lösa sig utan hårt jobb är naivt. Och under 2017 kommer våra egna, och våra branschkollegors, användare att upptäcka att det är lika stor skillnad på appar för digital bemanning som det är på syftet och innehållet på olika hemsidor idag. Därför uppmuntrar jag er alla att börja testa redan nu. Det är trots allt väldigt roligt att lära sig nya saker.

För er som är intresserade av att följa med på resan - följ oss på Facebook eller på Linkedin. För dig som vill testa - be om en inbjudan till appen genom att maila hello@instajobs.com. .

Tack för 2016 och gott nytt 2017 önskar hela instajobs-teamet.

Emmy Pettersson

Head of Marketing & Development

emmy.pettersson@instajobs.com

Jag är marknads- och utvecklingsansvarig på Instajobs. I mitt arbete med vår app och kommunikation är det mitt jobb att förstå både branschen, kunderna och instajobbarna och skapa teknik som gör det ni vill, möjligt.

Relaterade blogginlägg

I Instajobs kan du enkelt hitta personer med rätt inställning som vill jobba extra. Via din egen profil publicerar du själv extrajobb och väljer vilken konsult du vill anlita. Eftersom alla instajobbare är rekryterade och anställda genom oss slipper du all administration.

Skapa konto och få appen

Ge oss din e-post så berättar vi mer

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Vi använder bara din e-post för att skicka mer information om vår tjänst och behåller den för oss själva såklart.

På instajobs.com använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.

Läs mer här.OK