Bygg-mät-lär

Build-measure-learn

Build-measure-learn är en utvecklingsmetod av entreprenören och Instajobs-husguden Eric Ries. Den bygger på idén att snabbt utvärdera och förbättra processer i varje steg, för att undvika att spendera tid på ofruktsamma projekt.

Metoden, som också är en modell, är en cykel som hjälper dig att inse när något är på väg åt fel håll. I praktiken handlar cykeln om att skapa och testa teorier, genom att bygga en liten version av produkten som potentiella kunder kan prova på. Reaktionerna mäts och utvärderas och vi har därmed lärt oss någonting. Målet är att kontinuerligt förbättra produkten och arbeta den mot framgångsreceptet. Kort och gott, att testa dig fram på ett organiserat sätt.

Även om det låter simpelt, har modellen betytt mycket för företag som skapar nytt.

Såhär fungerar den:

1. Bygg

Definiera din idé och tydliggör vilken information du behöver för att kunna dra lärdom av testet. Utforma en hypotes som ger ett konkret och jämförbart svar.

Bygg sedan minsta möjliga prototyp för att kunna testa din hypotes, en MVP (Minimum Viable Product). Denna ska genom sina kärnargument kunna övertyga testgruppen om din produkts finesser direkt. Dropbox (moln-delningstjänsten) till exempel, hade användare från testgruppen redan innan de lanserade sin tjänst. Deras MVP var en 90-sekunders video.

2. Mät

Här mäter du resultatet. Överensstämmer det med din hypotes? Finns det tillräckligt med intresse för din idé för att vidareutveckla den?

3. Lär

I det här steget har du tillräckligt med underlag för att ta ett välgrundat affärsbeslut. Det finns två vägar att gå.

- Håll ut: Din hypotes stämde, så du fortsätter i samma riktning och repeterar bygg-mät-lär-cykeln för att fortsätta att förbättra idén.

- Sväng: Experimentets resultat stämde inte med hypotes men du har ändå lärt dig något. Använd modellen för att göra om, göra rätt eller fokusera på annat.

Eftersom hela metoden går ut på att utföra tester i ett tidigt stadie, medför testerna ofta negativa resultat. Inte så konstigt - det är svårt att i ett så tidigt stadie veta vad kunderna söker. Se allt som en möjlighet att lära och växa.Karin Holmgren

Sales and Marketing Coordinator

karin.holmgren@instajobs.com

Du kan kalla mig Online-Karin, det gör resten av Instajobs. I mitt arbete visar jag upp Instajobs för världen! Jag och mina kollegor vill att alla ska se det fina i att om du har telefonen i fickan, har du hjälp i fickan.

Relaterade blogginlägg

I Instajobs kan du enkelt hitta personer med rätt inställning som vill jobba extra. Via din egen profil publicerar du själv extrajobb och väljer vilken konsult du vill anlita. Eftersom alla instajobbare är rekryterade och anställda genom oss slipper du all administration.

Skapa konto och få appen

Ge oss din e-post så berättar vi mer

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Vi använder bara din e-post för att skicka mer information om vår tjänst och behåller den för oss själva såklart.

På instajobs.com använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.

Läs mer här.OK